Martı çığlıklarının feribot düdüklerine eşlik ettiği sabahlar, çiçekli dalların sardığı taş evler, domates reçelinin tadı ve üzümün buğusu… Bozcaada, sonbaharda bizi çağırıyor.
Geyikli İskelesi’nden kalkan feribot
kusursuz bir mavilikte yol alıyor. Denizin nerede bitip gökyüzünün nerede
başladığı fark edilmiyor. Kuzey rüzgârının gücünü hissettirdiği, martıların
kanat seslerinin gökyüzünde yankılandığı bir yolculuk bu. Bulutsuz maviliğin
sonunda, tarihin babası Herodot’un “Tanrı’nın insanları uzun ömürlü olsun diye
yarattığı yer” olarak anlattığı Bozcaada beliriyor. Görkemli bir kale, güven
veren bir liman, beyaz gölgeleri suda titreşen sandallar ve üzerindeki sabah
mahmurluğunu demli çayla gidermeye çalışan adalılar…
Tarihte Tenedos adıyla anılan Bozcaada,
defalarca el değiştirmiş. 15. yüzyıldan itibaren Türklerle Rumlar Ege’nin bu
turkuaz kıyısında koyun koyuna yaşamış. Bozcaada, yerel dokunun kendine has
inceliğini, mutfağın çeşitliliğini, adanın huzur veren ferahlığını yüzyıllar
süren bu birlikteliğin muazzam uyumuna borçlu.
Beyaz badanalı evlerin gölgesinde ilerleyip
pencerelerden sarkan küpe çiçeklerini izledikçe, insan bütün telaşını denizin
öte yanında bıraktığını hissediyor. Geçici bir süre için bile olsa, adalı
olmanın ayrıcalığını yaşamak için Rum ve Türk mahallelerini yürüyerek keşfetmek
gerekiyor. İyotla kekik kokusunun birbirine karıştığı Arnavut kaldırımlı
sokaklardaki gezintinize insanı ters yüz eden, kuzeyden esen rüzgârlar eşlik
ediyor. Denizin, incirin, salkım üzümlerin rehberliğinde ada kendini anlatsa da
daha derin bir ada hikâyesi için Bozcaada Müzesi ve Yerel Tarih Araştırma
Merkezi’ni ziyaret edebilirsiniz. Bir ada evinde faaliyet gösteren müze,
Bozcaada’yla ilgili benzersiz bir koleksiyona sahip. Etrafı kuş bakışı izlemek
içinse kaleye tırmanabilirsiniz.
Bir adanın yazgısı denize bağlıdır.
Bozcaada, onu çevreleyen serin suları ve güçlü rüzgârların estiği koylarıyla
tatilcilerin içini ürpertse de, yine de vazgeçilmez. İncecik kumu ve cam gibi
deniziyle Ayazma Plajı, adanın kendisi kadar ünlü. Ancak şöhretin bedeli olarak
her zaman kalabalık olduğunu belirtmekte fayda var. Ayazma’nın hemen yanı
başında yer alan Sulubahçe ise daha çok adanın yerlisinin tercih ettiği, kendi
halinde, sade ve sakin bir plaj. Adanın su altı zenginliğini izlemek içinse en
iyi seçenek, bölgenin el değmemiş koylarından biri olan ve Akvaryum olarak da bilinen
Mermer Koyu.
Bağcılık bu toprağın kadim geleneklerinden biri. Erken dönemlerde bile adada basılan sikkelerde üzüm salkımı görülüyor. Üzüm tarih boyunca değer verilmiş, adaya kattığı berekete minnet duyulmuş bir ürün. Adanın bereketinden meydana gelen dört çeşit üzüm var: Kuntra ve karalahnadan oluşan kırmızı üzüm ile çavuş ve vasilakiden oluşan beyaz üzüm.
Kalabalıkların çekilmesiyle birlikte adada hayatın her zamanki ritmine döndüğü ekim ayı, sezon bitmeden son bir kez daha denize girmek isteyenler için de ideal. Üstelik ekim ayı, deniz suyu sıcaklığının da en yüksek olduğu dönem. Bu mevsimde bağ evlerini ziyaret edebileceğiniz gibi, ihtiyar bir çınarın gölgesinde yavaş akan zamanın tadını çıkarabilir, uzun kahvaltılarla başladığınız güne dilediğinizce devam edebilirsiniz.
Ada Sofrası
Ege’nin bereketinin sofralara taşındığı
Bozcaada, otlar, deniz ürünleri ve türlü türlü mezeden oluşan özel bir yemek
kültürüne sahip. Rum Mahallesi ya da liman tarafında yer alan restoranlar, lezzetli
bir akşam yemeği için keyifli seçenekler sunuyor. Adanın bir diğer meşhur
lezzeti ise reçelleri. Muhteşem rayihası ve göz kamaştıran renkleriyle kendi
çapında şöhret olan bu reçellerin öne çıkan ikilisi ise domates ve incir.
Kuru etli menemeniyle Asude Ada, patlıcanlı
böreğiyle Lalezar Kahvaltı Salonu, iştah açıcı sunumuyla Patiska Bağ Evi, güne
güzel bir kahvaltıyla başlamak için ideal. Adanın meşhur pastanesi Çiçek’in 150
yıllık Rum lezzeti olan damla sakızlı, bademli kurabiyesini ve tarifi yedi
kuşak öteden bugüne aktarılan Hacı Tahir badem kurabiyesini de tatmadan
dönmeyin.
*AtlasGlobal Hava Yolları'nın uçak içi yayımı, Glober'ın Ekim 2019 sayısı için kaleme aldığım Bozcaada yazısı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder