1 Nisan 2022 Cuma

Saç Modasında Marie Antoinette Ekolü

Cumartesi gecesi için hazır mısınız ? Yoksa bir fön , bir at kuyruğu ile durumu kurtardığınızı mı sanıyorsunuz?

O halde 18. yüzyılda Versailles'dan dalga dalga yayılan ve yüzyılın sonunda zirveye (asla mübalağa değil ) ulaşan olabildiğince yüksek ve hacimli saç modasını biraz gözden geçirmeye ne dersiniz? 


Kuaför Leonard Autie, Marie Antoinette 'in ikonik saçlarını yaratan isimdi. Saçlarının nasıl biçimlendirileceği giysilerini tasarlayan Rose Bertin ve Leonard Autie tarafından belirleniyordu.

Gövdenin kukla görüntüsüyle eteğin genişliğini karşılayabilecek, abartılı ama proporsiyonu dengeleyen saçlar  hedefleniyordu. Yukarı ve daha yukarı...

Başlangıçta bu saçlar 5-6 cm yüksekliğe ulaşan suni "puff"lardı.  Bitkiler, peruklar, postişler, kozalaklar, hatta yastıklarla puff'lar bir metreye kadar varan puffffffffffff'lara dönüştü. Hazırlanması saatler alan bu saçlar bozulmasın diye kadınlar tabiri caizse ayakta uyuyordu.  Uzun süre dayanması ve hava koşullarından etkilenmemesi için bastonlu özel tenteler yapılmıştı. Üst bedeni kafaya kadar saran portatif tentelerden söz ediyorum...

Yüzyılın sonunda bu saçlara dönemin önemli olaylarını anlatan temalar eklendi.  Leydi bilmem kimin çocuğu, arşidükün yeni metresi gibi özel hayattan sahnelerin yanında siyasi olaylar da saç tuvaletine işleniyordu. Saray çevresinin gündemi ve moda "kafada" cereyan ediyor, düşünün!

Seçtiğim gravürde,  Ushant Muharebesi 'nde (Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nın bir ayağı) Fransızlar'ın kazandığı bir deniz zaferinin işlendiğini görüyoruz.  Gravüre işlenen kadının kimliği belirsiz. Ama saray eşrafından biri olduğu muhakkak.  Şöyle ki Versailles'de giyim, kuşam , adabı muaşeret katı kurallara tabi.  Sabah kahvaltıda giydiğinizi , öğlende giyemiyorsunuz mesela.  Dolayısıyla saç modasında da kraliçenin tarzını takip etmek gerekiyor. Yoksa oyun dışı kalıyorsunuz.

Gravürde dönemin tam donanımlı bir savaş gemisinin modeli yer alıyor. İngilizler bu kullanışsız saç modasını hicveden bir dolu gravür yapmış bu yıllarda.  Çünkü Londra sosyetesinde de bu saçları benimseyen kadınlar peyda olmuş. Anglosakson soğukluğu, bu modayı çok gereksiz ve gülünç tam anlamıyla fazla  Fransız bulmuş...Versailles dönemin moda ve sanat merkezi.

Zaman dolmuş, Marie Antoinette Concorde Meydanı'nda ruhunu giyotine teslim etmiş ve monarşi çökmüş;  yine de Paris aynı olguyu temsil ediyor hala.

 





Not: Seminerlerde değindiğim bir konuyu, Instagram'da tam bu cümlelerle paylaşmıştım. Instagram'da belli bir vuruş sayısına izin veriyor sistem. Orada post çok ilgi görünce, aynı cümlelerle kendisini buraya transfer etmeye karar verdim.  Ara ara insta trasnferleri yapacağım sanırım.  Insta'nın iyi tarafı reaksiyonu hemen alabiliyor olmak.  Seminerin de ilanını ekledim. Devam ediyoruz, her zaman bekleriz.

5 yorum:

  1. Bu ne abartı yahu? Resmen hareket kısıtlaması dört bir yandan. Elbiseleri zaten 50 kilo. üzetinde saç kudur kalmış. Komik şeyler sizi :)) Hayır yani, göze de hoş gelmiyor. İmaj makerları kimdi acaba? Yani bu dahiyane görüntünün ilk fikir babası? Farkettim de mizah yapmak için bol malzeme içerikli bir trend:))
    Teşekkürler bu detaylı ve güzel yazı için. 💐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. * saç kusur kalmış, olacaktı.
      Telefondan yazmayı sevmiyorum:(

      Sil
    2. Oyalanacak bir şey bulamayınca, 13 yaşındaki gelin kendi kendinden evcilik konuları yaratmış. Ve çok yorucu bir moda kesinlikle:) Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Kraliçe Elizabeth yani nam-ı değer Sisi'nin de çok güzeldir saçları. Tüm gününü
    saçlarının bakımına ayırırmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kraliçe olmanın zorlukları var:) Saraylılar hep bir dertten kendine sarmış. Gerçi Sisi de modayı takip eden, güzel bir kadın. O da trend yaratanlardan.

      Sil